Genootschap Nederland - Aruba

NieuwsGenootschap Nederland - Aruba (GNA)

SAVE-THE-DATE

Jaarlijkse Bijeenkomst: Aruba in het herdenkingsjaar slavernijverleden

Datum: zaterdag 11 november 2023

Tijd: 15:30 – 19:00

Locatie: Hotel Leonardo Royal Den Haag Promenade, Van Stolkweg 1, Den Haag

U ontvangt binnenkort een uitnodiging waarmee u zich kunt aanmelden.


GNA Nieuwsbrief 2, 2023

Lees meer...

GNA Nieuwsbrief 1, 2023

Lees meer...

GNA Jaarverslag 2022

Lees meer...


Naschrift oud-voorzitter Nico van Grieken

‘Het Genootschap Nederland-Aruba is nooit af’

Investeren in gezamenlijkheid. Zo heette de visie op de toekomst van ons Koninkrijk, die in 2004 werd opgesteld naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Investeren in gezamenlijkheid kan ook dienen als ondertiteling van het Genootschap Nederland-Aruba: meerwaarde putten uit samenwerking en harmonie binnen het Koninkrijk en nastreven van solidariteit, met behoud van gemeenschappelijke instituties voor intereilandelijke samenwerking. Zij zijn van stonde af aan een belangrijk richtsnoer geweest bij mijn bestuurlijke inzet voor het GNA, als vice-voorzitter en als voorzitter.

Lees meer...


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 5e-lustrum-logo-2-1024x576.png

25-jarig jubileumviering GNA impressie

Thema: ‘De kracht van verbondenheid, het Koninkrijk en Aruba in de toekomst’

Datum: zaterdag, 19 november 2022

Locatie: Koninklijk Theater Diligentia, Den Haag

Tijd: 14:15 - 19:00


BijeenkomstenGenootschap Nederland – Aruba (GNA)

Het Genootschap Nederland-Aruba houdt jaarlijks een of meer bijeenkomsten met lezingen die beogen in Nederland een juist en evenwichtig inzicht te bevorderen in de culturele, maatschappelijke, economische en staatkundige ontwikkelingen in Aruba. Via deze webpagina blijft u op de hoogte van de (toekomstige) activiteiten van het genootschap.

Bijeenkomst van deelnemers op 23 november 2019 – VS-Ambassadeur Hoekstra: ‘We moeten gezamenlijk optrekken om dictators weg te krijgen’ (lees meer…)

Bijeenkomst Nieuwspoort op 4 september 2019 – ‘De divi diviboom: een taaie vriend’ – door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. (lees meer…) en ‘Een actueel beeld van enkele belangrijke ontwikkelingen op Aruba’ – door Guillfred Besaril, gevolmachtigde minister van Aruba (lees meer…)

Bijeenkomst van deelnemers op 17 november 2018 – ‘Innovatie, de drijfveer van de Arubaanse economie’ – door Guillfred Besaril, gevolmachtigde minister van Aruba (lees meer…)

Bijeenkomst Nieuwspoort op 31 mei 2018 – ‘Ik geloof in het Koninkrijk en in samenwerking’ – door Minister-president Aruba, Evelyn Wever-Croes (lees meer…) (Toespraak van Minister-President Evelyn Wever-Croes)

Bijeenkomst van deelnemers op 1 juli 2017 –  4de Lustrum Genootschap Nederland-Aruba (lees hier de samenvatting…)

Bijeenkomst Museum Hilversum op 19 maart 2016 – Expositie ‘DE GEZICHTEN VAN ARUBA’ – 30 JAAR STATUS APARTE – Een serie portretten en reportagefoto’s van fotojournalist Raymond Rutting.

Bijeenkomst Societeit de Witte op 3 december 2015 – Lezing Uitdagingen en Ambities van Aruba; “Aruba op eigen kracht!”door de premier van Aruba, de heer mr. Mike Eman (klik hier voor een overzicht)

Bijeenkomst van deelnemers op 3 oktober 2015 – De Historische Ontwikkeling en Emancipatie Papiamento (klik hier voor een overzicht)

Bijeenkomst Nieuwspoort op 21 april 2015 – Lezing ‘De geopolitieke meerwaarde van Aruba in het Koninkrijk’ – door L.J. Brinkhorst

Bijeenkomst TNO op 7 november 2014

Bijeenkomst van deelnemers op 4 oktober 2014

Voordracht Gateway Gezant op 9 januari 2014

Bijeenkomst van deelnemers op 5 oktober 2013

De jaarlijkse bijeenkomst van deelnemers heeft op zaterdag 5 oktober plaatsgevonden, dit keer voor het eerst in het Mercure Hotel Den Haag Leidschendam in Leidschendam. In aanwezigheid van ruim negentig belangstellenden heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Ronald Plasterk, een toespraak gehouden over de samenwerking in het koninkrijk. De bijeenkomst werd luister bijgezet door de sopraan Imara Thomas die opera-aria’s zong van Gershwin, Verdi, Puccini, Strauss en Bellini. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel met uiteraard Arubaanse pastechi’s.

Bijeenkomst van deelnemers op 6 oktober 2012

Op zaterdag 6 oktober 2012 heeft de jaarlijkse bijeenkomst van deelnemers plaatsgevonden in het Crowne Plaza Promenade Hotel in Den Haag. Het Genootschap was verheugd dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Liesbeth Spies, in de gelegenheid was een toespraak te houden onder de titel  Aruba en het Koninkrijk. Uitdagingen en kansen . Het muzikaal intermezzo werd verzorgd door het trio Alma Latina. Na afloop was er een borrel, waar traditiegetrouw de Arubaanse pastechi’s niet ontbraken.

Symposium: De betekenis van Aruba voor het Koninkrijk

In het kader van 25 jaar status aparte van het land Aruba heeft het Genootschap Nederland-Aruba op dinsdag 15 november 2011 een symposium georganiseerd. Mr. J.P.H. Donner, de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verzorgde een inleiding onder de titel: De betekenis van Aruba voor het KoninkrijkIn een paneldiscussie werd ingegaan op de lezing. In het panel hadden zitting:
– mevrouw Ineke van Gent, lid van de Tweede Kamer
– de heer Edwin Abath, Gevolmachtigde Minister van Aruba
– de heer Jan Willem van den Braak, VNO-NCW