Genootschap Nederland - Aruba

NieuwsGenootschap Nederland - Aruba (GNA)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 5e-lustrum-logo-2-1024x576.pngNieuwsbrief GNA December 2022

21 december 2022 Lees meer...


25-jarig jubileumviering GNA impressie

Thema: ‘De kracht van verbondenheid, het Koninkrijk en Aruba in de toekomst’

Datum: zaterdag, 19 november 2022

Locatie: Koninklijk Theater Diligentia, Den Haag

Tijd: 14:15 - 19:00


Video Lezing

Lezing over de verschillen van bestuur in het Koninkrijk der Nederlanden door dhr. Wouter Veenendaal, universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit Leiden.

Titel: ‘Waarom is samenwerken binnen ons Koninkrijk toch zo moeilijk?’

Datum: woensdag, 29 juni 2022

Tijd: 18:30 (NL-tijd) / 12:30 (AUA-tijd)

Locatie: digitaal

Wouter Veenendaal publiceerde hierover in de Nieuwsbrief van het Genootschap Nederland-Aruba die in maart 2022 verscheen. Hij opperde dat Caribische volksvertegenwoordigers in de Nederlandse Eerste
en Tweede Kamer de Koninkrijksregering controleren. ‘Hiermee zou het democratisch tekort
in het Koninkrijk kunnen worden opgelost’. Denemarken kent een dergelijk bestuursmodel al.

Klik om te kijken

Video Lezing

Lezing door Renwick Heronimo,
Curator Fundacion Museo Arubano (FMA)

’Museum of Industry and Community Museum in San Nicolas, Aruba; A Nation Building Excercise

Datum: donderdag, 10 maart 2022

Tijd: 19:30 (NL-tijd) / 14:30 (AUA-tijd)

Plaats: digitaal via Zoom

Renwick Heronimo is ingegaan op de hoogtijdagen van San Nicolas, met een ’state of the art’ raffinaderij en het verval na het vertrek van de Lago. Uitleg is gegeven over de belangrijke rol die de twee musea, Museum of Industry Aruba en San Nicolas Community Museum, hebben om de stad nieuw leven in te blazen. Via een korte virtual tour heeft Renwick de deelnemers vervolgens laten kennismaken met de beide musea.

Klik om te kijken


Nieuwsbrief GNA Maart 2022

15 maart 2022 Lees meer...

Nieuwsbrief GNA Februari 2022

16 februari 2022 Lees meer...

GNA - Jaarverslag 2021

26 januari 2022 Lees meer...

Nieuwsbrief GNA December 2021

22 december 2021 Lees meer...


BijeenkomstenGenootschap Nederland – Aruba (GNA)

Het Genootschap Nederland-Aruba houdt jaarlijks een of meer bijeenkomsten met lezingen die beogen in Nederland een juist en evenwichtig inzicht te bevorderen in de culturele, maatschappelijke, economische en staatkundige ontwikkelingen in Aruba. Via deze webpagina blijft u op de hoogte van de (toekomstige) activiteiten van het genootschap.

Bijeenkomst van deelnemers op 23 november 2019 – VS-Ambassadeur Hoekstra: ‘We moeten gezamenlijk optrekken om dictators weg te krijgen’ (lees meer…)

Bijeenkomst Nieuwspoort op 4 september 2019 – ‘De divi diviboom: een taaie vriend’ – door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. (lees meer…) en ‘Een actueel beeld van enkele belangrijke ontwikkelingen op Aruba’ – door Guillfred Besaril, gevolmachtigde minister van Aruba (lees meer…)

Bijeenkomst van deelnemers op 17 november 2018 – ‘Innovatie, de drijfveer van de Arubaanse economie’ – door Guillfred Besaril, gevolmachtigde minister van Aruba (lees meer…)

Bijeenkomst Nieuwspoort op 31 mei 2018 – ‘Ik geloof in het Koninkrijk en in samenwerking’ – door Minister-president Aruba, Evelyn Wever-Croes (lees meer…) (Toespraak van Minister-President Evelyn Wever-Croes)

Bijeenkomst van deelnemers op 1 juli 2017 –  4de Lustrum Genootschap Nederland-Aruba (lees hier de samenvatting…)

Bijeenkomst Museum Hilversum op 19 maart 2016 – Expositie ‘DE GEZICHTEN VAN ARUBA’ – 30 JAAR STATUS APARTE – Een serie portretten en reportagefoto’s van fotojournalist Raymond Rutting.

Bijeenkomst Societeit de Witte op 3 december 2015 – Lezing Uitdagingen en Ambities van Aruba; “Aruba op eigen kracht!”door de premier van Aruba, de heer mr. Mike Eman (klik hier voor een overzicht)

Bijeenkomst van deelnemers op 3 oktober 2015 – De Historische Ontwikkeling en Emancipatie Papiamento (klik hier voor een overzicht)

Bijeenkomst Nieuwspoort op 21 april 2015 – Lezing ‘De geopolitieke meerwaarde van Aruba in het Koninkrijk’ – door L.J. Brinkhorst

Bijeenkomst TNO op 7 november 2014

Bijeenkomst van deelnemers op 4 oktober 2014

Voordracht Gateway Gezant op 9 januari 2014

Bijeenkomst van deelnemers op 5 oktober 2013

De jaarlijkse bijeenkomst van deelnemers heeft op zaterdag 5 oktober plaatsgevonden, dit keer voor het eerst in het Mercure Hotel Den Haag Leidschendam in Leidschendam. In aanwezigheid van ruim negentig belangstellenden heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Ronald Plasterk, een toespraak gehouden over de samenwerking in het koninkrijk. De bijeenkomst werd luister bijgezet door de sopraan Imara Thomas die opera-aria’s zong van Gershwin, Verdi, Puccini, Strauss en Bellini. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel met uiteraard Arubaanse pastechi’s.

Bijeenkomst van deelnemers op 6 oktober 2012

Op zaterdag 6 oktober 2012 heeft de jaarlijkse bijeenkomst van deelnemers plaatsgevonden in het Crowne Plaza Promenade Hotel in Den Haag. Het Genootschap was verheugd dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Liesbeth Spies, in de gelegenheid was een toespraak te houden onder de titel  Aruba en het Koninkrijk. Uitdagingen en kansen . Het muzikaal intermezzo werd verzorgd door het trio Alma Latina. Na afloop was er een borrel, waar traditiegetrouw de Arubaanse pastechi’s niet ontbraken.

Symposium: De betekenis van Aruba voor het Koninkrijk

In het kader van 25 jaar status aparte van het land Aruba heeft het Genootschap Nederland-Aruba op dinsdag 15 november 2011 een symposium georganiseerd. Mr. J.P.H. Donner, de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verzorgde een inleiding onder de titel: De betekenis van Aruba voor het KoninkrijkIn een paneldiscussie werd ingegaan op de lezing. In het panel hadden zitting:
– mevrouw Ineke van Gent, lid van de Tweede Kamer
– de heer Edwin Abath, Gevolmachtigde Minister van Aruba
– de heer Jan Willem van den Braak, VNO-NCW